Säännöt

Koska usein jopa SM-kisoissa on tullut mielipide-eroja sääntöjen tulkinnasta , laitetaan tänne viralliset maastokroketin säännöt. Niissä ei kovin paljoa ole tulkinnanvaraa. Ja näihin sääntöihin voidaan sitten esittää muutoksia SM-kisojen yhteydessä pidettävässä krokettikokouksessa .Sääntömuutosten läpimenemiseen tarvitaan enemmistö kokoukseen osallistuvista pelaajista
(lisenssipelaajista), sääntömuutokset astuvat voimaan heti. Jotenka tässä ne ovat ja lukekaa ne ainakin kertaalleen ja mikäli kysyttävää niin vieraskirjaan kirjoittamalla saanee asioihin selkoa.

Maastokroketin säännötPelivälineet:

Pallot:

Puuta tai puumassaa. Eriväriset tai niiden on erotuttava toisistaan. Halkaisija 60-80 mm, samassa pelissä pallojen täytyy olla samankokoisia. Jos pallo tärveltyy pelin aikana, se voidaan vaihtaa uuteen.

Mailat:

Materiaali puu. Varren halkaisija max. 30 mm. Enimmäispituus 900 mm. Hamaran halkaisija 40-60 mm. Pituus 120-150 mm.


Yhdellä kädellä lyönti on jälleen sallittu.
Rikkoutuneen mailan saa vaihtaa kahdesti l. tarvittaessa voi pelissä käyttää jopa kolmea mailaa.

Aloitus ja päätytappi:

Enintään 400 mm maanpinnasta, max 25 mm paksu puutappi. Aloitustapissa on ilmettävä lyöntijärjestys. Paalusta puuttuvat värit lyövät viimeisenä.

Portit:

10 kpl joista kahdesta muodostetaan ristiportti.(Portit no: 5 ja 6). materiaali vapaa. Korkeus 100-200 mm.Leveys 120-200 mm. !. portti sijoitetaan kohtisuoraan aloitustapia vastaan. Ristiportti on viides portti.

Lyönti:

Pallo tulee kuljettaa porttien lävitse lyömällä. Palloa ei saa työntää tai vetää. Lyönti tapahtuu hamaran jommallakummalla päällä. lyödessä ote ei saa olla 2/3 mailan pituutta alempana.

Nyrkkisääntö:

Lyödessä täytyy kuulua kopsahdus.

Uuden lyönnin saa kun saa pallon vuorossa olevan portin lävitse pelin kulkusuuntaan.pallo on lävistänyt portin jos puolet pallosta on käynyt porttilinjan toisella puolella, vaikka se palaisikin takaisin.Uusia saa vain kerran jos lyönti ei osu palloon.Uusia saa kun pallo osuu kääntöpaaluun , mutta vai viidesti lyöntivuorolla.

Pelin kulku:

Pallo kuljetetaan lyömällä vuorotellen kaikkien kymmenen (9) portin lävitse, kääntöpaalun taitse ja takaisin porttien lävitse. Tämän jälkeen pelaajan on kopsautettava ja krokattava kaikki muut mukana olevat pelaajat, jonka jälkeen hän vasta voi lyödä pallonsa aloituspaaluun. Joka sen ensimmäisenä tekee , on voittaja.

Krokkaus:

Kun pelaaja on päässyt läpi kolmannesta portista, on hänellä oikeus "kopsauttaa" ja krokata kaikkia muita pelaajia, l. hän voi lyödä pallonsa kohti toisen pelaajan palloa , ja jos se osuu, lyöjän pallo asetetaan toisen pallon viereen ja pelaaja saa joko kaksi lisälyöntiä tai krokkauksen ja yhden lisälyönnin.

Krokkaus: Pelaaja asettaa jalkansa oman tai molempien pallojen päälle ja omaan palloon lyömällä yrittää singota toisen pallon kauemmas.

Oma pallo ei saa liikkua lyödessä, muuten pelaaja menettää ko. lyöntivuoron. (kaikki jäljellä olevat lyönnit). Sama pelaaja saa krokata kutakin pelaajaa ainoastaan kerran porttien välillä. mentyään läpi seuraavasta portista on pelaajalla taas krokkausoikeus. Pelaajaa ei voi krokata ennenkuin hän on päässyt läpi ensimmäisestä portista.


Loppukrokkaus:
Kun pelaaja on suorittanut radan, täytyy hänen vielä krokata kaikki mukana olevat pelaajat.
Tällöin osumasta saa krokkauksen ja kaksi lyöntiä. Kutakin pelaajaa hän voi krokata vain kerran.

Luonnonesteet

Luonnonesteitä ovat kivet, puut, pensaat, heinät, kävyt, eläimet, sienet, ym. maisemaan kuuluvat kohteet. Niitä ei saa liikutella sen jälkeen kun peli on käynnistynyt. Luonnonesteitä eivät ole mailat, kengät, vaatteet, pullot, ihmiset, jne. Niitä saa siirtää ennen lyöntiä, mutta niin etteivät pallot liikahda. Jos pallo liikahtaa itsestään pelin aikana sitä ei saa pysäyttää eikä siirtää takaisin.

Muuta

-Pelijärjestyksen arpoo tuomari

-Radan rakentaa tuomari tai pelaajat yhdessä. Rata käydään lävitse yhdessä ennen peliä

-Lyönti on päättynyt kun pallo on pysähtynyt. Uutta lyöntiä ei saa suorittaa ennen päättymistä.

-Toisen kysyessä portin tai pallon paikkaa , sitä ei saa lmoittaa väärin.

Jos pallo krokkausyrityksessä kopsahtaa useampaan palloon , siirretään pallo ensimmäisen pallon viereen ja krokkaajan peli pysähtyy ensimmäiseen kopsahdukseen. Vastustajan pallon liikkeet sen sijaan lasketaan peliin mukaan.

-Jos vahingossa pysäyttää pallon, se siirretään takaisin samaan paikkaan. Samoin jos vahingossa siirtää palloa. Jos teko on tahallinen , tuomari voi antaa varoituksen.

-Jos lyödessä portti irtoaa, ei läpimenoa hyväksytä ja pelaaja menettää ko. lyöntivuoron l. myös mahdollisesti varastossa olevat lyönnit menetetään.

-Tuomari voi siirtää pallon jos se on sellaisessa paikassa josta sitä ei kohtuudella saa lyömällä siirrettyä (tuomari arvioi). Rakennuksen sisällä oleva pallo siirretään. Pallo siirretään lähimpään lyötävissä olevaan paikkaan.

-Kilpailuun ei voi osallistua ilman dopingia ( vähintään yksi III-olut ennen ristiporttia), paitsi jos henkilökohtainen vakaumus tai sairaus sen estää.

-Suunsoitosta tuomarille seuraa varoitus , samoin toistuvasta pelin häirinnästä ja pelivälineiden heittelystä tai rikkomisesta, kaksi varoitusta em. rikkeistä johtaa ulosajoon.
-Lyöntivuoron pituutta ei ole määrätty, mutta tuomari voi tarpeen vaatiessa muistuttaa pelaajaa ajanpeluusta.
- Ristiportti voidaan lävistää kahdessa osassa.
-Jos oma pallo liikkuu krokatessa (vähintään karkaa jalan alta) pelaaja menettää lyöntivuoron.
-Kääntöpaalu kierretään myötäpäivään.
-Väärällä lyöntivuorolla tai väärää palloa lyövä pelaaja menettää virheen toistuessa lyöntivuoron. Ensimmäisellä kerralla pallo siirretään takaisin ja lyönti uusitaan.
-Aloituslyönti lyödään mailan hamaran pituuden päästä alkutapista.
-Fyysinen väkivalta on kielletty pelin aikana. Virheeseen syyllistynyt diskataan.
-Riitatilanteen aikana tuomarilla tai vastaavalle ei saa tarjota dopingia.
-Mahdolliset pelialuerajoitukset on tehtävä ennen peliä.
- Edellisen vuoden mestari pääsee suoraan finaaliin mutta voi halutessaan osallistua karsintoihin


Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia vain SM-Kisojen yhteydessä.
SM-kisat järjestää edellisen vuoden kisojen voittaja.